Warsztaty kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich
8 grudnia 8 Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Kętrzyn mieszały w kuchni w Kuźni Społecznej podczas warsztatów kulinarnych dla członków Kół Gospodyń Wiejskich, zorganizowanych przez Urząd Marszałkowski w Olsztynie.
Warsztaty prowadzone były przez doświadczonego kucharza Macieja Maciejewskiego, które poprzedzone były wykładem, spójnym tematycznie z częścią warsztatową. Temat warsztatów nawiązywał do tradycji regionu Warmii i Mazur oraz do wykorzystania produktów lokalnych i naturalnych. Gospodynie były bardzo zaangażowane w całe wydarzenie oraz z ogromnym entuzjazmem udzielały się w przygotowywaniu potraw.
W ramach warsztatów KGW z Linkowa, Pręgowa, Łazdoj, Nowej Wsi Kętrzyńskie, „Ale Babki z Nakomiad, „Karolinki” z Karolewa, „Słowiki” ze Smokowa, „Martianki” z Martian przygotowały potrawy:
- Farszynki warmińskie z grzybami i mięsem w sosie śmietanowo-cebulowym,
- Filet z kurczaka w boczku,
- Sałata z sosem winegret,
- Brukowiec.
I zapewne te dania pojawią się w kolejnym sezonie „Niedzielnych obiadów z widokiem na jezioro”;)
Dodaj komentarz
- to dla Ciebie staramy się być najlepsi, a Twoje zdanie bardzo nam w tym pomoże!